Hur man dekorerar ditt hems exteriördesign med de rätta häckarna

Oavsett om det är en gömställe i kuststil eller en rustik landsbygd, semesterhus är ett fantastiskt sätt att tillbringa din hårt förtjänade ledighet.

Att plantera olika typer av växter, buskar och häckar som lagerhägg med ditt hems exteriör kan skapa ett mer sammanhängande utseende och förstärka din stil. Nedan följer de viktigaste faktorerna att tänka på när du ser till att växterna du väljer är rätt för ditt fritidshem.

Höjd

En av de första sakerna att tänka på är häckens höjd eller buske när den är fullvuxen. Beroende på ditt hems arkitektur kan placeringen av högre växter nära ingången eller i hörnen hjälpa till att ge ett mer naturligt och målmedvetet utseende. Om du till exempel bor i ett tre våningar hem kan du välja växter som växer så höga som åtta till tio meter för detta ändamål. Å andra sidan, om du bor i ett hus i ranchstil, skulle växter av den storleken inte vara passande. Det handlar om att se till att växternas eller buskarnas höjd kompletterar ditt hems höjd utan att dvärga det.

Färg

Många husägare använder specifika färgscheman i sin exteriördesign. Många föredrar att hålla färgerna på sidospåren och takläggningen relativt neutrala, men använder gräsmattadekor och blommiga accenter för färgpoppar. Om ditt hem exteriör är grått med mörkgrå kant kan du till exempel välja att plantera blommor som erbjuder ljusa röda och gula poppar för en färgkontrast. Du kan till och med välja några blommande buskar i hörnen av ditt hem för att hjälpa till att sammanföra allt. 

Form

Växter finns i en mängd olika former och stilar, så att ta dig tid att planera framåt hjälper dig att uppnå bättre parningar. Gräs kan till exempel växa i en mängd olika former. Vissa kan vara nästan sfäriska medan andra är nästan alla i höjd och ingen bredd alls. Titta på framsidan av ditt hem från gatan eller trottoarkanten – eller använd ett foto med hög upplösning – och försök att visualisera olika former i olika områden.

Funktionalitet

Sist, men absolut inte minst, bör husägare alltid överväga funktionaliteten hos allt de växer i deras gårdar. En vacker ek är verkligen en syn att se, men det är mycket mer än bara estetiskt. En ek kan ge skugga på sommaren som gör din trädgård mer bekväm för barn och till och med minskar dina energiräkningar genom att avleda direkt solljus. En hög häck är mer än bara ett uttalande; det kan ge gott om integritet istället för ett traditionellt staket. I båda fallen kan dessa alternativ ge hem för det lokala djurlivet och göra din gräsmatta till en mycket mer intressant plats att spendera tid på.

Att välja rätt växter, buskar och häckar för att para ihop med din hemdesign behöver inte vara svårt. Det handlar om att välja saker som tilltalar dig och kanske till och med ge viss funktion eller nytta samtidigt som du skapar kontaktpunkter med höjd, form och färgsteg. En anlagd gräsmatta är ungefär som ett konstverk, så se till att titta på massor av inspiration, bestäm vad som tilltalar dig och låt sedan din kreativitet flöda fritt.

 

Lämna ett svar